Olika typer av tak

Tegeltak
tegeltakTegeltak är det mest klassiska på alla sätt och vis, och det kommer därför att kosta därefter. Tegeltak är i allmänhet det dyraste taket per kvadratmeter, och man kommer att få räkna med att det kostar mellan 200 och 300 kronor per kvadratmeter. Även om det är möjligt att hitta billigare tegelpannor och få ner priset till runt 180 kronor per kvadratmeter så är det ingenting man kan räkna med.

Tegeltak har dock flera fördelar, varav en är att den teoretiska livslängden för tegel är mycket lång. Ibland kan man få behöva byta enskilda trasiga pannor, men en livslängd på 40-50 år är inte omöjligt. I teorin ska ett tegeltak kunna hålla i över hundra år, även om detta inte alltid fungerar i praktiken. Dock så finns det många gamla hus runtom i landet som har samma tegeltak nu som när de byggdes för många, många decennier sedan.

En annan fördel är utseendet: de flesta håller med om att tegeltak ser mycket bra ut. Att det sedan åldras fint, och kommer att se bättre och bättre ut med åren gör inte det hela sämre.

Betongtak
Betongpannor är ett alternativ till tegelpannor som har den fördelen att de i genomsnitt är sådär 50 kronor billigare per kvadratmeter i inköp. De har också lång livslängd, även om den inte riktigt når upp till samma livslängd som tegelpannor så är det nära. Den kan till och med i en del fall vara längre än för tegelpannor. Betongpannor har ett delvis oförtjänt rykte vad gäller utseendet, men det finns numera betongpannor som är behandlade på olika sätt och inte ser mycket sämre ut än tegelpannor.

Det gör att betongpannor är ett attraktivt alternativ till tegelpannor, även om de flesta nog skulle erkänna att tegelpannor, trots allt, ser bättre ut. Betongpannor kan också ha den nackdelen att mossa lättare får fäste på dem. Å andra sidan så brukar betongpannor sägas vara bättre på att hålla ute väta än tegel. Om valet står mellan betong och tegel så är det mer eller mindre hugget som stucket vad man väljer, och det beror på vilka specifika egenskaper som man värderar högst.

Papptak
Papptak finns i flera olika utföranden, och inte alla av dessa är tillverkade av papp, utan olika gummivarianter är vanliga. Papptak har en del fördelar som gör att det i en del lägen är det enda riktiga alternativet, möjligen tillsammans med takshingel, för vissa typer av tak. Det handlar då om tak med låg eller obefintlig lutning, där takpappens egenskaper kommer till sin fulla rätt. Takpapp är också mycket enkelt och snabbt att lägga, samtidigt som det om sprickor uppstår vanligtvis är enkelt att renovera. Papptak är också mycket billigt, och kan köpas för ungefär en hundralapp per kvadratmeter.

Nackdelen med papptak skulle då vara att det inte alltid ser sådär jättefint ut jämfört med andra taktyper, och att det kräver ett visst underhåll. Samtidigt så har det en kortare livslängd än andra taktyper, även om det låga priset och enkelheten att lägga det balanserar det hela bra.

Shingeltak
Shingeltak är en utveckling av papptak som har flera av papptakets fördelar och fler därtill. Shingeltak är enkelt att lägga, och passar bra på tak med låg lutning. Samtidigt så gör shingeltakets betäckning av skifferkross att det är lite tåligare än papptak, och många tycker också att det ser bättre ut. Shingeltak är dock dyrare än papptak, och prisbilden kan variera enormt – det finns riktigt billiga shingeltak, men även varianter som är betydligt dyrare. Shingel har också papptakets nackdel i att det behöver mer underhåll, och att livslängden inte är lika bra som för tegel, betong och plåt.

Plåttak
Plåttak är ett takalternativ med både för- och nackdelar. Beroende på vilken sort metall taket är tillverkat i (koppar) så kommer det inte att behöva något underhåll, samtidigt som det har en helt okej livslängd. Priset ligger i allmänhet från 100 till 200 kronor, beroende på utförande – falsade plåttak kan kosta en hel del. Plåttak kan också se riktigt bra ut numera vilket gör att det passar även på fina bostadshus.

Plåttakets nackdelar är att det kan vara svårt att lägga själv, beroende på utformning, och att det inte alltid ser så bra ut, även om det finns flera spännande alternativ att tillgå. En del hävdar dessutom att plåttak skulle låta mycket när det regnar, men det är lite av en överdrift. Är undertaket bra så kommer man i det flesta fall inte att lägga märke till att det skulle låta extra högt med just plåttak.